Szybkie schładzanie produktów

Może się wydawać, że właściwie każdy z nas idealnie wie o tym, iż tak rzeczywiście wyłącznie stosownie schłodzone pożywienie może być przechowywane dłużej niż kilka dni. W innym wypadku ulegnie ono zepsuciu i niestety nie będzie nadawało się do spożycia. Będąc we własnym domu całkiem prawdopodobne, że nie za każdym razem przywiązujemy do tego aż tak dużą uwagę, jednak w przypadku sklepów musi to być ściśle przestrzegane.

Właśnie z tego względu wiele sklepów czy także magazynów z żywnością używa komory szokowego mrożenia. Dzięki nim możliwe jest zamrożenie sporej ilości jedzenia w stosunkowo niedługim czasie. Gdy ktoś z nas jeszcze nigdy nie słyszał o czymś takim jak mrożenie szokowe to warto wiedzieć o tym, że forma ta pozwala na całkowite zamrożenie pożywienia w czasie krótszym niż 270 minut. Dla porównania w klasycznych zamrażarkach czas niezbędny na zamrożenie pożywienia to czasem dosłownie 600 minut. Jak zatem widać różnica jest zupełnie znaczna i to właśnie ona zapewnia nam w każdej chwili świeże jedzenie w przemyśle spożywczym. Dokonując samego wyboru urządzenia mrożącego tą metodą należy zwracać uwagę na kilka istotnych czynników, bo nie prawie każde urządzenie będzie nadawało się do każdej branży. Głównie chodzi tutaj o rozmiar takich zamrażarek i temperaturę schładzania. Na sam koniec powiedzmy sobie jeszcze o tym, że na rynku z powodzeniem możemy znaleźć używane zamrażarki szokowe i będą one oczywiście o wiele tańsze od nowych - jeżeli chcemy odrobinę zaoszczędzić na zakupie to jest to bez wątpienia jedno z lepszych rozwiązań.
Warto sprawdzić: komory szokowego mrożenia.