Latem w każdym mieście i w każdej mniejszej albo większej miejscowości powstają stoiska z lodami, rozmaite punkty, sklepy i budki. Każda taka ma firma potrzebuje natomiast odpowiednich maszyn. Jedną z takich maszyn jest maszyna do lodów włoskich.
Maszyna ta wcale nie jest duża. Ma specjalne dysze, przez które wychodzą gotowe lody a także pojemnik, do którego należy wsypać mieszanki i wszystkie produkty do zaprojektowania lodów, a następnie włączyć urządzenie. Mieszanka w środku jest przez cały czas zamrożona, zatem po uzupełnieniu maszyna może przechowywać mieszankę przez cały dzień. Na koniec dnia wystarczy ją zwyczajnie dokładnie umyć. W gastronomii nie tylko i wyłącznie tej wakacyjnej wykorzystywane są także piece konwekcyjno parowe. W takich piecach piecze się produkty słodkie i wytrawne. Można w nich piec bułki, pizzę, tarty, chleby i wiele innych towarów. Piece mają różne wielkości, zatem istnieje sposobność doboru konkretnego rozwiązania do wielkości firmy i jej potrzeb. W sytuacji małej gastronomii wykorzystuje się mini piece, a kiedy mowa o dużych restauracjach lub piekarniach, zastosowanie mają ogromne przemysłowe urządzenie o wielkiej mocy. Takie piece mają także spore wsady, zatem w jednym momencie mogą upiec zdecydowanie więcej produktów. Obsługa tych urządzeń nie jest trudna i każdy może się tego nauczyć po niezbyt długim szkoleniu, które trwa zaledwie kilkanaście minut do maksymalnie kilku godzin. Pracowników obsługujących zarówno piece, jak i maszyny do lodów latem na pewno nie brakuje, bo wiele osób znajduje wówczas dodatkowe zatrudnienie.
Zobacz: maszyna do lodów włoskich.